Фолксваген планира за американскиот пазар е-автомобили по значително пониска цена

12

Volkswagen (VW) има намера да ја доведе цената на електричното возило за американскиот пазар на ниво под 35.000 долари за три до четири години.

Во исто време, кинескиот производител на автомобили Нио рече дека сè уште „дискутира“ за влез во Северна Америка во 2025 година, се вели на настанот во Детроит организиран од Ројтерс.

„Не ги намалуваме плановите за електрични возила на американскиот пазар“, рече Рајнхард Фишер, виш потпретседател и шеф на стратегија во VW Group за Америка.

„Работите се сменија“ во однос на геополитиката, глобалните синџири на снабдување и други фактори кои влијаат на одлуката да ги продаваме нашите автомобили во САД, рече Ганеш Ајер, главен извршен директор на Nio.

Говорејќи на конференцијата Reuters Events Automotive USA 2023, Фишер рече дека VW планира да произведе EV со цена под 35.000 долари во САД или Мексико.