Форд ќе укине 3.200 работни места во Европа

14

Американската автомобилска компанија Форд мотор планира да укине 3.200 работни места во Европа и дел од производството да префрли во САД, објави германскиот синдикат ИГ Метал.

Компанијата планира да отпушти до 2.500 работници во одделот за развој на производи и до 700 во администрацијата, а поголемиот број работници што ќе добијат отказ ќе бидат во Германија.

Работниците во фабриката на Форд во Келн, која вработува околу 14.000 луѓе, вклучително и 3.800 во центарот за развој на производи во Меркенич, беа информирани за плановите на компанијата.

Портпаролот во седиштето на Форд во Мичиген изјави дека продолжуваат разговорите со германските работнички совети.