Frankfurter Allgemeine Zeitung: Скапа, поскапа, Хрватска

43

Хрватска стана скапа, а дали е прескапа, прашува весникот Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ). И каква врска има инфлацијата со сегашните цени, а каква врска има воведувањето на еврото?

„Скапо, поскапо, Хрватска – со тој не многу пријатен суперлатив, еден австриски таблоид неодамна го опиша развојот на цените во земјата која покрај Италија е најомилената странска дестинација на Австријците“ – со таа реченица ја започнува статијата Frankfurter Allgemeine Zeitung, кој ги анализира причините и можните последици од актуелните цени во Хрватска, пишува Дојче веле.

Еврото, забележува FAZ, се чини дека навистина ја оправда својата репутација на „теуро“ (така се нарекуваше заедничката валута во Германија по воведувањето на еврото, тоа е термин што се користи за да сигнализира дека сè поскапело поради еврото). Во Хрватска еврото е официјална валута од почетокот на оваа година.

„Хрватска сигурно претходно не беше поволна, но сега на многумина им се чини дека Јадранот станува луксузна дестинација. Интернетот и таблоидниот печат се преполни со поплаки за цените во Далмација и Истра“, пишува германскиот весник. Како примери за скапотијата се наведуваат цените на една топка сладолед во Дубровник (наводно пет евра) или хамбургер за кој треба да се издвојат 22 евра во некој град во Истра: „А да не ги спомнуваме ни цените на хотелите“.

Во овој контекст, FAZ ја пренесува изјавата на хрватскиот министер за финансии, Марко Приморц, кој јавно го коментираше развојот на цените на крајот на јуни. Тогаш тој изрази загриженост поради растот на цените и предупреди дека, доколку продолжи овој тренд, може да ја загрози туристичката сезона, односно да има долгорочни (негативни) ефекти, пишува весникот. А туризмот, забележува FAZ, е најважната економска гранка во Хрватска.

Тогаш Приморац, се додава во овој труд, изразил сомнеж дали поскапувањето, еден дел е навистина оправдано и потсети на владините мерки и помош за туристичката индустрија, забележува FAZ. И го цитираше тогашниот заклучок на Приморац: „Цените се превисоки!“ Министерот тогаш конкретно се осврна на економската состојба во Германија, најважната земја која емитува туристичка индустрија и додаде дека е загрижен за сето ова.

Дали вака Хрватска ги брка своите гости, се прашува FAZ? Или можеби зголемувањето на цените би можело да придонесе за исправување на некои грешки направени во изминатите години, додава германскиот весник. „Секој што ја посетил таа земја во текот на летните месеци веројатно ќе се согласи со изјавата дека има некои места кои би имале корист од помалку туристи во екот на сезоната“, забележува FAZ. Пред се, ова се однесува на Дубровник, во чиј стар центар на градот, како што пишува овој весник, а повикувајќи се на едно истражување, има најголем налет на туристи од сите дестинации во Европа. Дури и повеќе отколку во Венеција, забележува FAZ: „Има 36 туристи по локален жител, но не е јасно дали тоа се однесува на врвот на сезоната или дали е годишен просек“.

Франкфуртскиот весник ги потсетува читателите дека градските власти во Дубровник веќе најавија, па дури и воведоа некои мерки со цел да се ограничи масовниот туризам, но и забележува: „Сепак, превисоките цени официјално не се дел од планираните мерки насочени кон намалување на приливот на туристи“.

FAZ пишува дека во првата половина од тековната година не може да се види дека (пре)високите цени ги исплашиле туристите. Имено, се наведуваат податоци од Хрватскиот туристички одбор, кои покажуваат дека во првите шест месеци се забележани 6,7 милиони пристигнувања или 27,3 милиони ноќевања.

„Хрватската народна банка објави дека приходите од пристигнувањето на странски гости во првиот квартал изнесуваат околу 670 милиони евра – речиси 40% повеќе отколку во истиот квартал претходната година.

Сепак, забележува германскиот весник, можно е високите цени да се одразат на бројот на гости во втората половина од годината, во овој контекст се наведува дека незадоволството од бројот на резервации доаѓа особено од секторот апартмански туризам.

FAZ се осврнува и на проблемот што ги мачи Хрватска и хрватскиот туристички сектор: „Хрватска со години е без работна сила. Тренд кој се засили по влезот на земјата во Европската унија во 2013 година. На почетокот, дефицитот беше надоместен со имиграцијата на босанските Хрвати и сезонските работници од Србија.

Келнерите од Србија одамна се правило, а не исклучок. Но и тој резервоар пресушува“, пишува FAZ. Тој додава дека нова работна сила сега пристигнува од Непал, Филипини, Аргентина, Бразил и Северна Африка, пишува Дојче веле.