Францускиот буџетски дефицит е поголем од очекуваното

13

Буџетскиот дефицит на Франција се зголеми повеќе од предвиденото во 2023 година, покажаа официјалните податоци во вторникот, поткопувајќи го ветувањето на претседателот Емануел Макрон дека ќе ги врати финансиите на нацијата на вистинскиот пат во следните четири години.

Статистичката агенција INSEE објави дека јавните сметки за 2023 година покажале фискален дефицит од 5,5 отсто од минатогодишниот БДП, во споредба со 4,8 отсто во 2022 година и значително повисок од целта на владата од 4,9 отсто, пренесува France24.

Министерот за финансии Бруно Ле Мер рече дека даночните приходи, кои имаат тенденција да ја следат инфлацијата, се за 21 милијарда евра помалку од очекуваното, бидејќи инфлацијата падна побрзо од планираното, додека цената на бенефициите за невработеност е повисока од очекуваната.

„Испраќам колективен повик за будење за намалување на јавната потрошувачка. Мораме одлучно да се откажеме од секакви трошоци што не ги даваат очекуваните резултати“, рече францускиот министер за финансии. Тој најави дека подоцна во вторник ќе им пише на јавните агенции со барање за штедење.

Иако Владата однапред предупреди дека дефицитот ќе биде поголем од очекуваното, сепак тоа е лоша вест бидејќи тоа значи дека оваа година треба да се најдат дополнителни заштеди во буџетот за да се постигне целта на дефицитот за 2024 година од 4,4 отсто.

INSEE, исто така, соопшти дека јавниот долг на Франција изнесувал 110,6 отсто од БДП на крајот на четвртиот квартал минатата година, во однос на 111,9 отсто 12 месеци претходно.