Француско-турски конзорциум заинтересиран да го преземе аеродромот во Црна Гора

8

Компанијата ADP, која ја води француско-турски конзорциум, е многу заинтересирана за преземање на аеродромот и активно ја следат состојбата кога е во прашање сообраќајот и регулативата, изјави претседателот на француско-црногорските компании Рајко Ускоковиќ, пренесува Инвеститор.ме.

Тој нагласува дека Владата на Црна Гора по трет пат не донела конечна одлука за преземање на аеродромот, а компанијата „АДП“ имала можност да ги претстави своите намери пред Владата на Здравко Кривокапиќ.

„На таа средба беше изразена силната волја на оваа компанија да биде еден од носителите на проектот и дадоа јасна перспектива како да се развијат двата аеродроми во Црна Гора. Донесена е и одлука да се оди до самиот крај на тендерот“, изјави Ускоковиќ, а пренесува порталот Побједе.

Според Ускоковиќ, конечната одлука за концесијата ќе ја чека новата влада.

„Тендерот е објавен во 2019 година. АДП веќе помина два претквалификациски циклуси и влезе во самото финале. „Тоа не е добра порака, не само за оваа работа, туку воопшто за други инфраструктурни проекти, кога се губи толку многу време затоа што компаниите кои се заинтересирани имаат други пазари“, рече Ускоковиќ.

Фото: Pixabay