Гаспром падна за 40,1 отсто

29

Нето добивката на рускиот енергетски гигант Гаспром Нефт падна за 40,1 отсто на годишно ниво во првите шест месеци.

Според Комерсант, финансиските извештаи на Гаспром покажуваат дека нето добивката на компанијата паднала на 304,4 милијарди рубљи во првите шест месеци од 2023 година.

Приходите на Гаспром Нефт за шест месеци паднаа за 14,6 отсто, на 1,55 трилиони рубљи.

Во вториот квартал Гаспром Нефт забележа приход од 821,6 милијарди рубљи, како и добивка од 306 милијарди рубљи.

Наведената добивка е за 221,6 милијарди рубљи помала од истиот квартал минатата година.

На 23 мај, одборот на директори на Гаспром Нефт препорача исплата на дивиденди за 2022 година на ниво од 81,94 рубли по акција, земајќи ги предвид веќе исплатените дивиденди во претходните девет месеци.