Гејтс: Светот ќе биде погоден од многу поопасна пандемија – еве што треба да се направи итно

59

Бил Гејтс, основач на Мајкрософт и еден од најбогатите луѓе во светот, присуствуваше на Самитот Time 100 во вторникот. Во таа прилика, тој рече дека Ковид-19 му даде можност на човештвото да се подготви за идни пандемии, особено оние кои во голема мера може да го дестабилизираат општеството.

Тој додаде дека најмалку околу една милијарда долари треба да се распределат на глобално ниво како дел од превентивните мерки и подготовките за следната пандемија.

„Ги повикувам светските лидери да формираат глобален тим од околу 3.000 експерти за заразни болести. „Со нивните заеднички ставови, тие можат да му помогнат на човештвото полесно и побезболно да ги надмине разорните пандемии“, рече Гејтс. Идејата за здружение од 3.000 научници тој ја нарече „Глобален одговор и мобилизација на епидемијата ГЕРМ (Global Epidemic Response and Mobilization), која ќе ја води Светската здравствена организација.

Според Гејтс, една од главните улоги на ГЕРМ би била обврската да се спроведуваат вежби за појава на епидемија во одделни земји за да се провери колку се подготвени, пишува Тајм. Гејтс додаде дека следната пандемија може да има многу повисока стапка на смртност од Ковид-19.

„Шансите за нова пандемија во следните 20 години, без разлика дали се природни или вештачки, се повеќе од 50 проценти“, рече милијардерот, заклучувајќи дека општеството како целина треба да биде подготвено и дека ниту една земја не треба да води изолирана политика во овој поглед бидејќи тоа би му наштетило на здравјето и безбедноста на другите.

„Треба да инвестираме пари во истражувачки центри, сложени системи и високи технологии, но и во развој на нови вакцини. Ова е помал трошок ако земеме предвид колку државите потрошиле за Ковид- 19. За време на таа пандемија, само Соединетите Држави потрошија повеќе од 14 милијарди долари. Зошто? Затоа што државата не била подготвена за такво нешто. За среќа, стапката на смртност од коронавирус беше 0,2 отсто, но се прашувам што ќе се случи кога ќе нè зафати далеку поопасна заразна болест“, заклучи Гејтс.