Георгиева: Глобалната економија ќе закрепне следната година

14

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева во вторникот изјави за CNBC дека деновите на нејзината институција на редовно намалување на глобалниот раст се при крај.

„Не гледам причина за намалување на прогнозите сега, но растот ќе забави во 2023 година“, изјави Георгиева за CNBC на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија.

„Нашата проекција е дека ќе паднеме за половина процентен поен од 2022 година. Добрата вест е што очекуваме растот да го достигне дното оваа година, а 2024 година ќе биде година кога конечно ќе видиме раст на глобалната економија“, рече Георгиева.

Меѓународниот монетарен фонд трипати ја намали прогнозата за раст од октомври 2021 година.

Што се однесува до потенцијалното намалување на каматните стапки од страна на централните банки, Георгиева рече дека „сè уште не сме сосема таму“, бидејќи инфлацијата забавува, но останува „сè уште доста висока“.

„Централните банки мора да внимаваат да не ја тргнат ногата од сопирачката прерано“, додаде таа. Минатата недела, стапката на инфлација во САД го достигна најниското ниво од октомври 2021 година, додека инфлацијата во еврозоната падна втор месец по ред во декември.

Во однос на Кина, Георгиева ги повтори проекциите на ММФ дека земјата ќе забележи раст на БДП, но дека нема да има толку голем удел во глобалниот раст како во минатото.

„Стапките на раст во Кина нема да се вратат во деновите кога Кина правеше околу 40 отсто од глобалниот раст, тоа нема да се случи“, рече Георгиева, при што земјата бележи потпросечен раст за прв пат по 40 години во 2022 година.

Ако Кина се држи до својата актуелна програма за повторно отворање во однос на Ковид-19, земјата ќе ги достигне проекциите за раст на ММФ од 4,4 отсто до крајот на годината, рече Георгиева.

„Не 7%, не 6%, туку на подобро место над просечниот раст“, ​​додаде таа.

Коментарите на извршниот директор доаѓаат еден ден откако ММФ објави нов извештај во кој се вели дека фрагментацијата може да ја чини глобалната економија до 7 отсто од БДП.