Германија гради фабрики за чипови, но кој ќе работи во нив?

20

Во Германија се планира изградба на нови фабрики за чипови, многу потребни на индустријата. Државата ја помага изградбата, но тоа не е доволно. Мора да тргне во „офанзива“ да најде стручњаци кои ќе работат во тие фабрики, соопштуваат од здружението Битком.

„Ако користиме милијарди пари на даночните обврзници за поддршка на нови фабрики за чипови, тогаш ни требаат и финансиски ресурси за да ги обучиме квалификуваните работници кои ќе работат таму, без разлика дали доаѓаат од федералната влада или од провинциските буџети“, рече претседателот на Битком, Ралф Винтергерст, пренесува ДПА.

Сега има 137.000 слободни работни места во ИТ секторот, изјави Винтергерст за весникот Münchner Merkur.

Производителите на чипови планираат фабрики во Магдебург и Дрезден благодарение на државната помош. Околу 90 отсто од индустриските компании во Германија се потпираат на полупроводници, а за 80 отсто тие се од суштинско значење.

Претседателот на Битком апелираше да се олесни имиграцијата на квалификувани работници во Германија, бидејќи тие можат да се вработат низ целиот свет.

Бирократските процеси во Германија сè уште се „толку незгодни што всушност стојат на патот на политичката волја да се доведат врвни луѓе во Германија“, рече Винтергерст, пренесува Бизнис.рс.

Дополнително, неопходно е во германските училишта и универзитети поголем број млади луѓе да се занимаваат со дигиталната економија и микроелектрониката, особено девојките и младите жени.

Фото: Pixabay