Германија ја загрижи Европската централна банка

11

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно е затечена, но овојпат лошите вести не доаѓаат од Грција, Италија или други вообичаени осомничени од посиромашниот југ, туку од Германија, пишува во четвртокот Ројтерс.
Германија, најсилната економска членка на ЕУ, е погодена од комбинацијата на слаба трговија со нејзиниот клучен партнер Кина, падот на големиот производствен и градежен сектор.

Проблемите во Германија го кочат растот во еврозоната како целина и се закануваат да ја турнат во рецесија, наместо „меко да слетаат“ со умерен раст и инфлација, како што планира ЕЦБ.

Ова ја принудува ЕЦБ да го промени својот став, од отфрлање на пауза во најстрмните и најдолгите серии на зголемувања на каматните стапки. Но, пазарот смета дека централната банка треба наскоро да врати некои од тие зголемувања, исто како што тоа го направи во текот на претходниот циклус на затегнување во 2011 година поради должничката криза во Грција, Португалија, Ирска, Шпанија и Кипар и пошироката рецесија.

За разлика од тогаш, Германија е во епицентарот на проблемот, а не југот на Европа, што принуди многу коментатори да го бришат прекарот „европски пациент“, кој последен пат се користеше за таа земја во раните години на новиот век.

Не е без иронија што овој термин е измислен од рускиот император Николај I за да ја опише Отоманската империја во 19 век. Имено, некои од сегашните проблеми на Германија потекнуваат и од Русија, на која Берлин се потпираше за една третина од снабдувањето со енергија додека инвазијата на Украина не го загрози тој евтин увоз. Тука се и тешкотиите на домашното производство поврзани со преголемото потпирање на извозот, со недостаток на инвестиции и работници.

„Доколку владата не иницира решителна акција, Германија веројатно ќе остане на дното на растот во еврозоната“, изјави Ралф Солвен од Комерцбанк.

Сепак, некои од проблемите на Германија може да се поврзат со построга монетарна политика.

Централната банка намерно ја пригушуваше економската активност со повисоки каматни стапки во обид да ја доведе инфлацијата, која во еден момент минатата година беше двоцифрена, на целта од два отсто.

Повисоките трошоци за задолжување особено тешко ги повредуваат производителите, бидејќи тие зависат од инвестициите, а ниту една земја од еврозоната нема поголем индустриски сектор од Германија.

„Да се ​​олабави монетарната политика бидејќи Германија е во тешка позиција не би било мудро, но нејзиното заострување би го зголемило притисокот врз економијата, сметаат аналитичарите.

Ова ја става ЕЦБ во ситуација кога треба да размисли за завршување на циклусот на затегнување пред да има постојан пад на базичната инфлација, според Ројтерс.