Германија со совет до своите жители: Не патувајте во Дубровник, Прага, Женева…

98

Германското министерство за надворешни работи ги советуваше своите жители на патуваат на повеќе дестинации во Европа, меѓу кои се: Прага, Женева, Дубровник и Корзика, поради високата стапка на заразени со коронавирус, пренесува Ројтерс.

Предупредувањето не претставува забрана за патување на тие подрачја, но им сугерира на патниците да ги ревидираат своите планови. На овој начин им се овозможува на патниците да го откажат патувањето без дополнителни трошоци.

Германија за подрачја од висок ризик ги смета земјите и регионот каде за седум дена се забележани 50 или повеќе случаи на зараза со коронавирусо на 100.000 жители.

Прогласување на некое подрачје за ризично, значи дека оние кои во моментот се враќаат од тоа место од одмор ќе мора да се тестираат на коронавирус и да останат во самоизолација додека не ги добијат резултатите од тестирањето.

Фото: Pixabay