Германија собра неколку милијарди евра со продажба на површини за ветерни електрани

18

На првата аукција на четири локации на ветерни електрани во Северното и Балтичкото Море, германската Федерална агенција за мрежи инкасира вкупно 12,6 милијарди евра. За прв пат во Германија, корпорациите ќе треба да платат за правото да инсталираат турбини на ветер на брегот на северот на земјата. Најголем дел од парите ќе бидат наменети за намалување на трошоците за струја.
Како што соопшти надзорното тело во Бон, 90 отсто од собраните пари ќе бидат наменети за финансирање на неопходното проширување на мрежата, а со тоа и за намалување на трошоците за електрична енергија. По пет проценти ќе бидат наменети за заштита на морската природа и за промоција на еколошки риболов, објави германската новинска агенција dpa.

Ова е прв пат во Германија Федералната агенција за електрична енергија да користи аукција за да утврди на кои компании им е дозволено да поставуваат фарми со ветерници и каде.

На аукција беа ставени три ветерни електрани со моќност од 2000 мегавати во Северното море и еден ветерен парк со моќност од 1000 мегавати во Балтичкото море. Ветерните електрани се очекува да започнат со работа во 2030 година.

Според консултантската компанија Дојче Виндгард, на крајот на 2022 година во Германија работеле 1.539 офшор турбини на ветер со вкупна моќност од 8.100 мегавати, пренесува СееБиз.