Германија стагнира, но остатокот од европските економии ги надминаa очекувањата

51

Германската економија стагнира, а останатите европски економии ги надминаа очекувањата, што уште еднаш го потврдува различниот ефект врз земјите од порастот на инфлацијата и можното запирање на рускиот гас, пишува Bloomberg.

За вториот квартал, и Шпанија и Италија објавија раст од 1% или повеќе од претходните три месеци, поттикнат од приливот на туристи по пандемските ограничувања. Франција го продолжи растот по изненадувачката контракција на почетокот на 2022 година.

Инфлацијата повторно ги нагласи постојаните тешкотии, постигнувајќи нови рекорди во Франција и Шпанија, надминувајќи ги прогнозите на економистите.

Изгледите на Европа за следните месеци се крајно неизвесни. Летната туристичка сезона им дава поттик на јужните земји, но прогнозите за следните месеци се ревидираат надолу, бидејќи енергетските закани од Кремљ, тековните ограничувања на понудата и рекордната инфлација влијаат врз побарувачката и производството.

Меѓународниот монетарен фонд оваа недела соопшти дека очекува Германија, најголемата европска економија, да биде нација со најлоши перформанси од Групата седум во 2022 година поради зависноста на нејзиниот огромен индустриски сектор од рускиот природен гас.

БДП и инфлација во еврозоната

Економијата во трите месеци заклучно со јуни порасна за 0,7% во однос на претходниот квартал. Аналитичарите очекуваа раст од само 0,2%.

Сепак, изгледите значително се влошија во последните недели, и покрај силните резултати од трудот и владината помош за ублажување на зголемената инфлација. Истражувањата за активностите и довербата сугерираат дека производството можеби веќе се намалува бидејќи војната во Украина ја зголемува неизвесноста околу руските енергетски испораки.

Европската централна банка минатата недела соопшти дека рецесијата не е дел од нејзиното основно сценарио кога ги зголеми каматните стапки за прв пат од 2011 година. ЕЦБ предупреди дека инфлацијата ќе остане „непожелно висока“ некое време.

Во јули, потрошувачките цени се зголемија за 8,9% во однос на претходната година, нешто повеќе од прогнозата на економистите за инфлација од 8,7%. Базичната инфлација, исто така, достигна ново високо ниво.

БДП на Германија

Приватните и јавните трошења ја поддржаа економијата во вториот квартал, но трговијата заостана, соопшти заводот за статистика. Аналитичарите анкетирани од „Блумберг“ очекуваа пораст од 0,1%.

Сепак, имаше остра нагорна ревизија за првиот квартал, додека заводот за статистика соопшти дека БДП не паднал во последните три месеци од 2021 година, како што беше претходно објавено.

Изгледите на Германија се помрачни од оние на повеќето земји. Покрај мешавината од инфлација и прекини во синџирот на снабдување, преголемото потпирање на рускиот природен гас ја стави економијата на реален ризик од рационализирање на енергијата оваа зима бидејќи Кремљ го ограничува снабдувањето. Ситуацијата во наредните месеци најверојатно ќе се влоши бидејќи индустриските фирми го намалуваат производството или привремено ги прекинуваат активностите. Рецесијата станува се поверојатна.

Невработеноста во Германија

Стапката на невработеност во Германија се зголеми во јули, при што невработените се зголемија за 48.000, бидејќи бегалците од војната во Украина се приклучија на работната сила, зголемувајќи ја стапката на невработеност на 5,4%. Економистите очекуваа зголемување од 17.000.

БДП и инфлација во Франција

Француското производство порасна за 0,5 отсто, што е повеќе од просечната прогноза од 0,2 отсто во анкетата на Блумберг меѓу аналитичарите. Резултатот беше во голема мера поттикнат од трговијата, која придонесе 0,4 процентни поени за растот во последниот квартал, бидејќи извозот на услуги се подобри и увозот на стоки падна.

Но, некои може да се фокусираат на влошувањето на потрошувачкиот пејзаж.

Посебното соопштение на агенцијата за статистика Insee покажа дека растот на потрошувачката на потрошувачите е забавен на 0,2 отсто во однос на претходниот месец во јуни, бидејќи набавките на произведени производи драстично паднаа. Довербата кај француските домаќинства опаѓа седум последователни месеци и во јули го достигна најниското ниво од 2013 година.

Во јули, инфлацијата во Франција достигна ново највисоко ниво во историјата, соборувајќи го рекордот шести месец по ред.

Цените скокнаа за 6,8 отсто од 6,5 отсто во јуни, иако владата потроши околу 25 милијарди евра за да ги ублажи зголемените трошоци за енергија. Економистите очекуваа раст од 6,7 отсто во усогласената мерка на ЕУ.

Додека владините мерки – кои вклучуваат ограничувања на цените на електричната енергија и природниот гас – ја одржаа инфлацијата пониска отколку во остатокот од Европа, цените сè уште растат со најбрзо темпо од 1980-тите, според националното мерење. Згора на тоа, сегашниот „ценовен штит“ треба да истече на крајот на годината.

БДП на Италија

Италија ги издржа зголемените трошоци за енергија и падот на довербата и забележа раст од 1% во последниот квартал. Растот дојде од домашната побарувачка, со проширување во услугите и преработувачката индустрија.

Најновите истражувања за расположението исто така даваат повеќе причини за оптимизам.

Но, заминувањето на премиерот Марио Драги и предвремените избори предизвикани од неговата оставка фрлија сенка врз изгледите на економијата, при што S&P Global Ratings ја намали прогнозата за државниот долг од позитивен на стабилен.

Драги потроши речиси 30 милијарди евра за да ги ублажи бизнисите и домаќинствата од инфлацијата и повисоките трошоци за енергија, а уште 14,3 милијарди евра помош е во фаза на подготовка, откако земјата забележа подобри даночни приходи од очекуваните во првиот семестар.

БДП и инфлација во Шпанија

Економијата порасна за 1,1% во вторите три месеци од 2022 година – далеку над просечната проценка од 0,4% во анкетата на Блумберг меѓу аналитичарите и побрзо од зголемувањето од 0,2% во претходниот квартал.

Силната потрошувачка на домаќинствата доведе до изненадувачко забрзување, со дополнителен поттик кој најверојатно ќе дојде во лето од приливот на странски туристи, иако зголемената инфлација ја намалува потрошувачката.

Цените скокнаа за рекордни 10,8 отсто во јули, бидејќи инфлацијата поттикната од трошоците за струја и греење се прошири на храната и услугите, покажаа посебни податоци. Стиснувањето на трошоците за живот го поттикна премиерот Педро Санчез да предложи изненадувачки данок на вишокот профит на енергетските фирми и банките за финансирање субвенции за гориво и обезбедување друга помош.

Владата ја намали прогнозата за економскиот раст за следната година на 2,7%, иако тоа е сепак далеку над прогнозата на Меѓународниот монетарен фонд од 2%.

Економистот Ана Луис Андраде за шпанската економија вели:

„Очигледната дивергенција помеѓу растот и инфлацијата може да се објасни со ефектите од повторното отворање, инвестицискиот циклус финансиран од ЕУ и подобрувањето на условите на пазарот на трудот. Поголемото прашање е дали оваа состојба може да се одржи. Иако Шпанија можеби ќе може да избегне рационализирање на гасот оваа зима, продлабочувањето на енергетската криза во Европа е главниот негативен ризик за нашата перспектива за брз раст во втората половина“.

БДП и инфлација во Австрија

Австрија објави втор последователен квартал на раст по зимското заклучување, при што нејзината економија се прошири за 0,5% од претходните три месеци. Туризмот го даде најсилниот поттик за растот, иако потрошувачката на домаќинствата падна.

БДП се очекува да порасне за 4,3% за годината, според истражувачки институт WiFo, кој ги состави податоците за БДП во петокот.

Во меѓувреме, јулската инфлација забрза на рекордни 9,2% на годишно ниво. Горивото останува клучниот двигател, при што најголемата рафинерија во земјата е затворена поради поправки по хаварија.