Германија затвора седум електрани на јаглен

12

Седум електрани на јаглен во Германија беа затворени за време на Велигден, бидејќи побарувачката за електрична енергија во земјата падна, објавија во неделата производителите на електрична енергија RWE и LEAG.
Пет беа повлечени од резерва од страна на федералната влада за да се справат со недостигот на снабдување со гас во текот на зимата, а на уште двe им беше дозволено да продолжат со работа по планираниот датум на исклучување, велат компаниите.

Електраните, лоцирани покрај Рајна и во Бранденбург околу Берлин, треба да бидат трајно затворени.

Плановите на Германија да ја намали зависноста од јаглен добија удар со прекинот на испораките на гас од Русија по инвазијата на Украина во февруари 2022 година.

„Со оглед на влошената климатска криза, деактивирањето на електрани на јаглен е важна мерка за намалување на емисиите на стакленички гасови“, рече Катрин Хенебергер, претставник на Зелените во парламентот.

Министерството за економија има законска обврска да провери колку дополнителни емисии предизвикуваат континуираното работење на електраните. До крајот на јуни, ѕидот мора да даде предлози како да се надоместат тие емисии.

Германија има намера да „направи сè што е во нејзина моќ“ за да ги исполни климатските цели поставени во Париз во 2015 година за да го ограничи глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа, според владината стратегија.

Трите владејачки партии имаат за цел постепено да ја укинат употребата на јаглен до 2038 година, а ако е можно, до 2030 година.