Германски гигант во преговори со германската влада за државни гаранции од 16 милијарди евра

34

Сименс енерџи АГ е во преговори со германската влада да обезбеди дури 16 милијарди евра (16,9 милијарди долари) владини гаранции бидејќи проблемите во нејзината единица за турбини на ветер се проширија на остатокот од бизнисот. Акциите на компанијата паднаа за 40 отсто.

Компанијата бара помош веќе две години, откако главниот акционер и поранешен матичен Siemens AG укажа дека повеќе не сака да помага, според луѓе запознаени со ситуацијата.

Компанијата во четвртокот објави дека разговара и со банки, а владата ги потврдила разговорите, пренесува Блумберг.

На Siemens Energy му требаат гаранции за да добие нови големи договори за изградба на преносни мрежи и гасни турбини.

Гаранциите станаа клучни откако компанијата на почетокот на оваа година прогнозираше загуба од 4,5 милијарди евра за фискалната 2024 година, и покрај уверувањата дека конечно излезе со план за решавање на проблемите со одредени турбини на ветер. Во јули, S&P го намали рејтингот на BBB- со стабилен изглед на BBB.

Додека компанијата работи на детален преглед на турбинскиот сектор, допрва треба да бидат објавени конечните извештаи.

Акциите на Siemens  забележаа најголем пад во текот на денот откако компанијата беше отцепена од Siemens во септември 2020 година. Падот предизвика повеќекратно стопирање на тргувањето и ја намали пазарната капитализација на производителот за околу 3,4 милијарди евра.