Германскиот синдикат повикува на еднодневен штрајк на персоналот на авиокомпанијата „Луфтханза“

25

Германски синдикат денеска го повика персоналот на „Луфтханза“ да стапи на еднодневен штрајк во среда поради спорот околу платите.

Синдикатот соопшти дека повикот се однесува на сите локации на „Луфтханза“ во Германија.

Повикот доаѓа во време на преговори за плата за околу 20.000 вработени во логистиката, техничките и филијалите за багаж на авиокомпанијата.

Штрајкот треба да започне во 3:45 часот (01:45 по Гринич) во среда и да заврши во 6:00 часот (04:00 часот по Гринич) во четврток.

Синдикатот има за цел да го зголеми притисокот врз „Луфтханза“ пред следната рунда преговори на 3 и 4 август.

Ваквите „предупредувачки штрајкови“ се вообичаена тактика во германските работни преговори и обично траат од неколку часа до ден или два.

Синдикатот бара зголемување на платите за 9,5 отсто оваа година и вели дека понудата на „Луфтханза“ претходно овој месец, која би вклучила 18-месечен договор, не ги исполнува нејзините барања.