Главниот стратег на Волстрит ги предупредува инвеститорите да се подготват за пад на акциите

65

Американските акции би можеле да паднат за повеќе од 20%, според еден од најуспешните стратези на Волстрит, но тој предупреди дека инвеститорите не се подготвени за тоа колку лоши работите би можеле да станат.

Говорејќи на емисијата Fast Money на CNBC, Мајк Вилсон, главен американски стратег за акции во Морган Стенли, рече дека S&P 500 е ранлив на пад од 23%. Тоа би довело до пад на индексот од сегашните 3.900 поени на 3.000.

Иако постои широко распространето чувство дека се наѕира рецесија, Вилсон – кој беше рангиран како берзански стратег бр. 1 во последното истражување на институционалните инвеститори – ги повика трговците посериозно да го сфатат влијанието на потенцијалната економска контракција.

„Иако повеќето институционални клиенти мислат дека веројатно ќе бидеме во рецесија, се чини дека тие не го сфаќаат сериозно“, рече тој.

Вилсон рече дека претстојната сезона на заработка ќе создаде нестабилност на пазарите бидејќи многу корпоративни финансиски средства веројатно ќе бидат под очекувањата.

„Тоа е уште една област каде што инвеститорите се малку задоволни – трошоците растат побрзо од нето приходот. Мора да се намали проценката за цела година. Негативната оперативна потпора навистина почнува да се прелева во билансите на успех… Ова е многу потценет развој за време на пандемијата Ковид. Заработивме премногу пари за време на пандемијата бидејќи имаше позитивна оперативна потпора, која исчезна“, изјави тој за CNBC.

Инвеститорите генерално беа во загуби на крајот на 2022 година, а американските акции ја претрпеа најлошата година од Големата финансиска криза бидејќи пазарите беа потресени од војната во Украина, постојано високата инфлација, зголемените каматни стапки и економската несигурност.

Иако многумина се надеваат дека Федералните резерви ќе го прекинат циклусот на агресивни зголемувања на каматните стапки доколку инфлацијата продолжи да забавува, Вилсон рече дека не очекува централната банка сè уште да ја „симне ногата од педалата“.

„Нашиот повик во голема мера се заснова на тековните резултати и на фактот дека ФЕД веројатно нема да реагира на забавување. Нема да ги намалат стапките“, категоричен е тој.