Глобален пристап кон регулацијата на криптовалутите се очекува најрано во 2023 година

40

Во деценијата по објавувањето на Биткоин, криптовалутите станаа синоним за сериозни флуктуации на цените. Регулаторите во моментов се обидуваат да го откријат најдобриот начин за нивно следење и класификација, со толку многу точки, што треба да се земат предвид.

Високопоставен службеник рече дека крипто сега е приоритет за регулаторите. Затоа, комисиите за хартии од вредност ширум светот веројатно ќе формираат формална заедничка регулаторна група во обид да ги следат крипто на глобално ниво.

Крипто-просторот би можел да потпадне под потенцијална глобална регулатива во исто време следната година. Ова го изјави Ешли Олдер, претседател на Меѓународната организација на комисии за хартии од вредност. IOSCO е здружение на глобални регулатори на хартии од вредност и фјучерси.

Говорејќи на официјалниот форум на монетарните и финансиските институции, Алдер истакна дека експлозијата на криптовалутите е една од трите главни точки на агендата, заедно со КОВИД и климатските промени, на кои сега се фокусирани властите.

Претседателот на IOSCO ги спомна многуте ризици и „загриженоста за [криптовалутите] во институционалните разговори“, наведувајќи ја сајбер безбедноста, оперативната издржливост и недостатокот на транспарентност како клучни кај криптовалутите, што би можело да поттикне создавање на заедничко регулаторно тело.

Изјавите на Алдер доаѓаат кога пазарот го гледа еден од најлошите настани во историјата на крипто, во голем дел благодарение на колапсот на екосистемот Terra. Децентрализираната алгоритамска стабилна монета на Terra пропадна заедно со криптовалутата LUNA. Кризата во Terra одекна на пазарот, при што Bitcoin тоне до цените во 2020 година.

Според Алдер, јасно е потребно глобално тело за да ги координира крипто правилата. Тој го спореди со постоечките работни групи за ублажување на климатските промени, како таа од групата на водечките економии на Г20. Во моментов не постои такво нешто за крипто. Сепак, Алдер, кој е и главен извршен директор на Комисијата за хартии од вредност и фјучерси во Хонг Конг, верува дека тоа ќе се промени следната година.

Властите во многу големи земји не успеаја да воведат јасни упатства за крипто и стабилните монети. Ова е и покрај бројните коментари од крипто експерти кои нагласуваат дека јасните и сеопфатни регулативи ќе поттикнат иновации и се клучни за одржливиот развој на пазарот.

Сепак, се чини дека наскоро доаѓа голема промена. Некои веруваат дека неодамнешниот пад во Terra ќе ги поттикне регулаторите на акција.

Иако министерката за финансии Џенет Јелен не верувa дека неодамнешното укинување на обврзувањето на стабилните монети претставува реална закана за финансиската стабилност, таа го истакна колапсот на Terra во новите повици за регулирање на „стабилните монети“.

Дополнително, Обединетото Кралство на 10 мај презентираше два нацрт-закони чија цел е зајакнување на индустријата за национални финансиски услуги, вклучително и промовирање на „безбедно усвојување на криптовалути“.

Во меѓувреме, претседателот Бајден веќе потпиша извршна наредба насочена кон воспоставување стратегија која е во согласност со американскиот пристап кон крипто, а во Конгресот има различни нацрт-закони кои имаат за цел да ја расчистат неизвесноста што моментално и „тежи“ на крипто-сферата.