Глобалната продажба на смартфони ќе се намали за 3,5% поради забавената економија во Кина

15

Економијата на Кина најмногу ќе натежне на глобалната продажба на паметни телефони оваа година, според новата прогноза на IDC, која очекува глобалната продажба да се намали за 3,5% во 2022 година, пишува Bloomberg.

Најголемиот пазар на паметни телефони во светот се очекува да забележи пад од 38 милиони единици оваа година, или 11,5%, во споредба со 2021 година, што претставува околу четири петтини од глобалниот пад на продажбата. Само Централна и Источна Европа, регионот погоден од војната во Украина, се очекува да забележат побрза контракција, додека ефектите од блокадата на Ковид-19, геополитичките тензии и забрзувањето на инфлацијата ги „ладат“ потрошувачките чувства.

„Блокадите влијаеја на глобалната побарувачка и понуда во исто време, намалувајќи ја побарувачката на најголемиот светски пазар и влошувајќи ги предизвиците за веќе проблематичниот синџир на снабдување“, рече директорката за истражување на IDC, Набила Попал. „Се чини дека Apple е најмалку погодениот производител поради неговата поголема контрола врз синџирот на снабдување и затоа што повеќето потрошувачи во високата класа се помалку погодени од макроекономските прашања како што е инфлацијата“.

Apple го остава овогодинешното производство на iPhone непроменето, откако претходно се очекуваше зголемување на производството, фокусирајќи се на значително подобрената генерација на паметни телефони iPhone 14, напиша Bloomberg News. Силните перформанси на компанијата се во контраст со оние на нејзините кинески ривали, кои неодамна го доживеаја својот најлош пад во продажбата од пандемијата.

Глобалната прогноза на IDC претставува промена од претходниот раст од 1,6%. Сепак, IDC очекува дека предизвиците за индустријата за паметни телефони ќе се олеснат подоцна оваа година и очекува закрепнување до 5% раст до 2023 година. Пазарниот аналитичар гледа раст во азиско-пацифичкиот регион, со исклучок на Кина и Јапонија.