Глобалните инвеститори повлекоа 77 отсто од овогодинешните инвестиции од кинеската берза

11

Повеќе од три четвртини од странските пари што се слеваа на кинеската берза во првите седум месеци од годината заминаа, при што глобалните инвеститори ги напуштаа акциите во вредност од над 25 милијарди долари, и покрај напорите на Пекинг да ја врати несигурната доверба во втората по големина светска економија.

Острата распродажба на акциите во последниве месеци го направи вкупното годишно ниво на купување на странски инвеститори најниско од 2015 година, кога беше лансирана програмата Stock Connect за поврзување на пазарите во Хонг Конг и континентална Кина, пишува Financial Times.

Трговците и аналитичарите велат дека недостатокот на силна политичка поддршка од кинеските лидери ги натера глобалните институционални инвеститори да се откажат од купувањето додека растот не закрепне доволно за да го направи кинескиот пазар конкурентен со другите во регионот.

Инвестициските експерти наведуваат дека странските инвеститори претпочитаат да одат во Јапонија, Индија, Јужна Кореја или Тајван, каде што нивната заработка се зголемува, додека во Кина стагнираат. Глобалните инвеститори почнаа да купуваат кинески акции во јануари, очекувајќи економско закрепнување по укинувањето на мерките за „нулта толеранција“ против коронавирусот.

Острата распродажба на акциите во последниве месеци го направи вкупното годишно ниво на купување на странски инвеститори најниско од 2015 година, кога беше лансирана програмата Stock Connect за поврзување на пазарите во Хонг Конг и континентална Кина, пишува Financial Times.

Трговците и аналитичарите велат дека недостатокот на силна политичка поддршка од кинеските лидери ги натера глобалните институционални инвеститори да се откажат од купувањето додека растот не закрепне доволно за да го направи кинескиот пазар конкурентен со другите во регионот.

Инвестициските експерти наведуваат дека странските инвеститори претпочитаат да одат во Јапонија, Индија, Јужна Кореја или Тајван, каде што нивната заработка се зголемува, додека во Кина стагнираат. Глобалните инвеститори почнаа да купуваат кинески акции во јануари, очекувајќи економско закрепнување по укинувањето на мерките за „нулта толеранција“ против коронавирусот.