Глобалните корпорации заработија милијарди во Русија

27

Големите меѓународни корпорации кои останаа во Русија по инвазијата на Украина, вклучително и тутунската компанија Филип Морис и прехранбениот гигант Данон, заработија милијарди долари во таа земја минатата година, објави Политико, повикувајќи се на податоци од извештајот на граѓанската група и Школата за економија во Киев.

По руската инвазија на Украина во февруари 2022 година, десетици меѓународни компании се повлекоа од Русија за да го зачуваат својот углед или да го заштитат својот бизнис, но оние што останаа заработија десетици милијарди и му платија на Кремљ милијарди за даноци.

Според податоците дадени во извештајот, глобалните корпорации заработиле 214 милијарди долари преку операциите во Русија и платиле 3,5 милијарди долари данок на Москва.

Сепак, „Политико“ наведува дека овие бројки се „само врвот на ледениот брег и веројатно ќе бидат значително потценети“, бидејќи во нив не се вклучени даноците на платите на вработените или данокот на додадена вредност.

Бумот доаѓа и покрај напорите на Европската унија да ги ограничи приходите на Кремљ со донесување 11 пакети санкции од почетокот на војната.

Додека најголемиот дел од приходите доаѓаат од американски компании, фирмите со седиште во ЕУ, исто така, заработија околу 75,2 милијарди долари во 2022 година, плаќајќи ѝ на руската влада 600 милиони долари како даноци. Во извештајот се наведува дека Русија ги користи тие пари за финансирање на војната, објави Политико.

„Новите податоци покажуваат дека водењето бизнис во Русија било исклучително профитабилно за неколкуте компании кои решиле да останат“, се наведува во извештајот. „Особено загрижувачки е степенот до кој овие компании плаќаат милијарди долари данок на добивка на Кремљ додека Путин води ужасна војна во Украина.

Во извештајот се наведува дека најголемата добивка лани остварила компанијата Филип Морис во износ од 7,9 милијарди долари. Во текот на изминатата година, компанијата Danone во Русија заработила околу три милијарди долари, се наведува во извештајот. Се известува и дека компанијата Пепси во Русија остварила добивка од 4,6 милијарди, пренесува Банкар.ме.