Глобалното богатство ќе се зголеми за 38 отсто до 2027 година

30

Глобалното богатство, мерено во лични средства, од недвижен имот до акции, ќе порасне за 38 отсто до 2027 година, главно поттикнато од пазарите во развој, покажува студијата објавена од Credit Suisse и UBS.

Годишниот извештај за глобалното богатство, кој го проценува богатството на 5,4 милијарди возрасни лица на 200 пазари, вели дека глобалното богатство ќе достигне 629 трилиони долари во следните пет години.

Оптимистичките прогнози доаѓаат и покрај тоа што во 2022 година беше забележан првиот пад на нето глобалното богатство на домаќинствата од глобалната финансиска криза во 2008 година.

Во номинална смисла, нето приватното богатство падна за 2,4 отсто минатата година, при што загубата е концентрирана во попросперитетните региони како Северна Америка и Европа, покажа извештајот.

Најголем пораст на богатството минатата година е забележан во Русија, Мексико, Индија и Бразил.

Извештајот предвидува дека богатството во економиите во развој, вклучително и земјите од БРИКС – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – ќе порасне за 30 отсто до 2027 година.

Понатамошниот раст на пазарите во развој се очекува да придонесе за намалување на глобалната нееднаквост во богатството во наредните години.

Најголем пад минатата година има финансиските средства, наспроти нефинансиските средства, како што се недвижностите, кои останаа отпорни.

Земано поединечно, ова значеше дека возрасен човек бил „пократок“ за 3.198 долари до крајот на минатата година.

Сепак, „глобалното медиумско богатство, веројатно позначаен показател за состојбата на просечниот човек, всушност се зголеми за три отсто во 2022 година, за разлика од падот на богатството од 3,6 отсто по возрасен“, се вели во извештајот.

Тоа богатство се зголеми за петпати во овој век, главно поради брзиот раст на богатството во Кина.