Голдман Сакс предвидува раст на цената на нафтата

24

Дивите промени кои ги карактеризираа цените на нафтата и нивоата на производство за време на пандемијата веројатно нема да стивнат ниту оваа година, според анализата на Голдман Сакс.
Нафтата би можела да се врати на над 100 долари за барел оваа година, забележа банката, бидејќи руските санкции поврзани со инвазијата во Украина продолжуваат да го ограничуваат извозот на сурова нафта – дури и кога Кина почнува повторно да се отвора по завршувањето на политиката нулта Ковид. Голдман Сакс очекува дека нивото на производство нема да биде во чекор со побарувачката во 2023 година.

Недостатокот на производствени трошоци се смета и како двигател на повисоките цени, проблем што може да биде голем  во 2024 година.
Цените на нафтата забележаа диви промени во последните неколку застрашувачки години, паѓајќи под 20 долари за време на пандемијата пред да пораснат на скоро 130 долари кога Русија ја нападна Украина.

Фото: Facebook