Голдман Сакс предвидува раст од 24% на кинеските акции годинава

29

Стратезите на Goldman Sachs прогнозираат економско закрепнување на Кина, што ќе ги подигне кинеските акции за дури 24% до крајот на оваа година.

Американската инвестициска група гледа потенцијален пораст од 24% во кинескиот индекс MSCI бидејќи земјата се движи во фаза на раст по повторното отворање што следеше по нејзината строга политика за нулта епидемија на Ковид, се вели во белешката во понеделникот.

„Веруваме дека главната тема на берзата постепено ќе се префрли од повторното отворање кон закрепнување, при што двигателот на потенцијалните добивки веројатно ќе ротира од повеќекратни распони кон испорака на раст/заработка“, велат стратезите на Голдман Сакс, вклучително и главниот стратег за акции во Кина, Кингер Лау.

Кинеските акции на почетокот на оваа година влегоа на територијата на пазарот на бикови околу Лунарната Нова Година – при што индексот MSCI Кина го достигна врвот на крајот на јануари, што е зголемено за речиси 60% од октомвриските ниски вредности.

До затворањето во петокот, индексот изгуби околу 8% од својот врв на 27 јануари. Тоа го става блиску до територијата за корекција на пазарот, која обично се дефинира како кога индексот паѓа повеќе од 10% од неговиот неодамнешен врв.

MSCI China следи повеќе од 700 кинески акции котирани низ целиот свет, вклучувајќи ги Tencent, BYD и Industrial and Commercial Bank of China. Голдман Сакс ја намали прогнозата за заработка за индексот на нула раст во јули.

Потезите „ќе личат на транзицијата од фазата на надеж во фазата на раст во типичен капитален циклус“, напишаа тие.

Неговиот најнов производствен индекс за купување, како и нивоата на потрошувачка покажуваат „јасни знаци на нормализирање на активноста, иако од ниска основа“, напишаа стратезите.

Голдман Сакс очекува кинеската економија да порасне 5,5% во цела 2023 година, поттикната од растот во вториот и третиот квартал што сега ги проценува на 9% и 7%, соодветно.

„Импулсот на раст треба да биде силно насочен кон потрошувачката економија, при што услужниот сектор сè уште работи далеку под нивото пред пандемијата во 2019 година“, напишаа тие, истакнувајќи дека кинеските домаќинства имаат вишок заштеди од повеќе од 3 трилиони јуани (437 милијарди долари) оваа година.  ), пренесува порталот Seebiz.eu.

Стратезите додадоа дека професионалните шпекуланти покажуваат поголем апетит за кинеските акции, повикувајќи се на податоци од главната брокерска куќа на компанијата.

„Инвеститорите на хеџ-фондовите повторно се многу ориентирани кон кинеските акции, претежно во акциите на офшор според GS Prime Brokerage, со нивната нето изложеност во Кина во однос на нивната вкупна глобална изложеност на акции речиси повторно на највисоко ниво на сите времиња“, напишаа тие.