Голем синџир на аптеки се подготвува да поднесе барање за стечај?

242

Американскиот фармацевтски гигант Rite Aid, наводно, се подготвува да поднесе барање за стечај за да ги реши судските спорови со кои се соочува синџирот на аптеки поради неговата наводна улога во продажбата на опиоиди. Оваа информација во петокот ја објави Wall Street Journal, повикувајќи се на луѓе запознаени со случајот.

Поднесокот за поглавје 11 ќе го покрие долгот на Rite Aid од повеќе од 3,3 милијарди долари и правните обвиненија што се во тек дека доставила премногу лекови против болки на рецепт, пишува Ројтерс.

Портпаролот на Rite Aid изјави за Fox Business дека компанијата „не коментира гласини или шпекулации“.

Rite Aid, еден од најголемите синџири на аптеки во земјата, со повеќе од 2.200 локации, се соочува со бројни тужби за наводно придонес во опиоидната криза што го направи својот данок.

Одделот за правда поднесе тужба против Rite Aid претходно оваа година, тврдејќи дека компанијата свесно пополнувала „незаконски рецепти за контролирани супстанции“, што го прекршува Законот за лажни барања и Законот за контролирани супстанции.

Rite Aid ги отфрли обвинувањата дека пополнувала нелегални рецепти, претходно. Поднесување стечај, исто така, ќе ги запре овие тужби засега и ќе и обезбеди на компанијата друг начин да ги реши, според Фокс Бизнис.