Голема промена на европскиот пазар: Париз за прв пат го престигна Лондон

40

Британската берза ја загуби позицијата на највреден пазар во Европа, а сето тоа поради економското забавување што им тежи на британските компании, покажуваат податоците.

Франција сега го зазеде првото место бидејќи вкупната вредност на акциите на нејзините компании е зголемена од движењата на валутата и побарувачката за француски луксузни стоки.

Ова е прв пат Париз да го надмине Лондон откако Блумберг почна да ги објавува податоците во 2003 година.

Како што пренесува Би-Би-Си, се очекува Велика Британија оваа година да западне во рецесија, бидејќи инфлацијата расте.

Лондонскиот индекс на акции FTSE 250 – кој ги вклучува компаниите од средна големина – падна за повеќе од 17% во текот на изминатата година, бидејќи потрошувачите и бизнисите се борат со зголемената инфлација и повисоките каматни стапки.

Лондонскиот FTSE 100 индекс – кој вклучува големи компании – е во голема мера рамномерен во 2022 година, иако индексот е искривен кон странските фирми и производи кои се генерално постабилни, вклучително и нафтата и рударството.

Според Bloomberg, француските производители на луксузни стоки помогнале да се зголеми вкупната вредност на индексот CAC 40 на водечките компании во земјата.

LVMH, кој е сопственик на модниот бренд Луј Витон, забележа заживување на побарувачката бидејќи Кина ги олесни заклучувањата и нејзините купувачи се вратија на навиките пред пандемијата. Кинеските купувачи сочинуваа околу 35 отсто од глобалната побарувачка за луксузни стоки пред пандемијата, според податоците на Блумберг.