Google е најпопуларното барање во Бинг

5

Како дел од тековната борба на Гугл да ја укине најголемата антимонополска казна што некогаш ја воведе Европската унија, портпаролот на компанијата пред судот изјави дека најпопуларното барање во конкурентскиот пребарувач Бинг е „Гугл“.

Корисниците на Интернет често се незадоволни од резултатите на пребарувачот поставени стандардно на нивните уреди и одат на Гугл – веројатно најдобрата услуга. Но, никој не се сомнева дека оваа информација може да се искористи на суд.

„Презентиравме докази што покажуваат дека најчестото барање за пребарување во Бинг денес е Гугл“, рече адвокатот Алфонсо Ламадрид од Врховниот суд на ЕУ во Луксембург. Според Блумберг, адвокатот исто така рекол дека „луѓето го користат Гугл затоа што сакаат, а не затоа што се принудени“.

За да го разбереме овој аргумент, да се вратиме на настаните од 2018 година, кога европските регулатори за првпат го казнија технолошкиот гигант со 5 милијарди долари – најголемата сума што некогаш ја наметнала Европската унија. Жалбата на ЕУ тврди дека Гугл ја злоупотребил својата доминантна позиција на пазарот на уреди со Андроид на различни начини, вклучително и со вклучување на нејзиниот водечки пребарувач во оперативниот систем за мобилни телефони.

Во меѓувреме, извршниот директор на Гугл, Сундар Пичаи, гледаше на работите поинаку. Во објава на блогот од 2018 година со наслов „Андроид создаде повеќе избор, не помалку“, тој вели – исто како и Ламадрид три години подоцна – дека корисниците на Андроид можат лесно да се префрлат на друг пребарувач ако претпочитаат, да речеме, Бинг.

Фактот дека Гугл голта повеќе од 90% од сообраќајот за пребарување на Интернет низ целиот свет, продолжи Пичаи, се должи само на фактот дека корисниците го избираат пред конкурентите. Впрочем, повеќето корисници не се заинтересирани дали бараат информации преку Гугл или Бинг, туку дали пребарувачот ги дава посакуваните резултати.