Гратче каде автомобилите се забранети. Освен оние кои чинат 146.000 евра (ВИДЕО)

86

Има места во Европа каде сообраќајот на автомобили е забранет. Еден од нив е Зермат, светски познат ексклузивен ски-центар со поглед на еден од најпрепознатливите планински врвови во светот.

Во овој мал град со нешто помалку од 6.000 жители, забранет е сообраќајот со автомобили напојувани од фосилни горива.

Автомобилите отсекогаш биле прегласни и опасни за жителите, а бараат и соодветна инфраструктура. Така е и денес, кога електричните автомобили стануваат сè попопуларни. Сепак, има знаци на мало опуштање, па покрај неколку колички, низ градот кружат и неколку електрични автомобили.

Градските власти одлучија по градските улици да возат само мали возила со исклучително едноставна конструкција и одржување и ниски нивоа на бучава. Се разбира, нивниот број строго се следи и мора да се добие дозвола пред да се купи такво возило. Таква дозвола првенствено добиваат такси службите, хотелите и компаниите за испорака.

Возилата се произведени од локална компанија, а цената е исклучително висока поради рачно изработената и малата серија. Понудата започнува од 140.000 евра.