Грчките компании се префрлија на плаќање на гас во рубљи

17

Сите грчки компании кои увезуваат руски гас се префрлија на нова процедура за плаќање на „Газпром“ во рубљи и нема да има прекин во испораката, изјавил за РИА Новости извор од гасната индустрија.

Изворот на агенцијата навел дека рокот за плаќање за испорака на гас во април е 25 мај и дека затоа е неопходно износот во евра да се уплати на посебна сметка на 23 мај, бидејќи конверзијата во рубљи и префрлање пари од една сметка на друга бара уште два дена.

Извор од агенцијата изјавил дека рокот за плаќање за испорака на гас е 25 мај.