Грција бара дополнителни испораки на нафта од Саудиска Арабија

49

Hellenic Petroleum (HP), најголемата грчка нафтена рафинерија, склучи првичен договор за дополнителни испораки на сурова нафта од Саудиска Арабија, соопштија во вторникот два извори во рафинеријата.

„Постои првичен договор за зголемување на количината на сурова нафта што Hellenic Petroleum ја купува од Саудиска Арабија за дополнително да обезбеди непречено снабдување на грчкиот пазар на гориво“, изјави извор за Ројтерс.

Минатата година, Саудиска Арабија учествуваше со 8% од суровата нафта на Hellenic Petroleum. Ријад е петти по големина снабдувач по Казахстан, Ирак, Русија и Египет.

Минатата година HP купи околу 2,5 милиони тони руска сурова нафта, што претставува околу 18% од вкупното снабдување со сурова нафта, и рече дека може да ја замени со слични сорти, главно од Блискиот Исток, доколку е потребно.

Москва почнува да се соочува со проблеми со продажбата на својата сурова нафта и нафтени деривати, бидејќи санкциите на Западот поради руската инвазија на Украина и доброволните акции на купувачите почнаа да влијаат.