Гринпис тврди дека потеклото на доматите на повеќето кечапи на пазарот е непознато

31

Во меѓународната организација за заштита на животната средина Гринпис тврдат дека не е познато потеклото на доматите кои се користат за производство на големо количество кечап.

Откриле дека потеклото на доматите за 70 отсто од кечапот на пазарот е непознато. Тие сметаат дека е особено проблематично што кечапот често се произведува од домати кои се одгледуваат на суви области. Овој проблем е уште поголем поради глобалното затоплување и затоа што одгледувањето домати бара многу вода.

Имено, тоа значи дека, како што истакнуваат од Гринпис, за еден килограм кечап се потребни домати од југот на Европа, за чие одгледување е потребно да се потрошат дури 500 литри вода. Светскиот просек е 214 литри. Со оглед на тоа колку вода е потребна за одгледување домати, ова одгледување е многу проблематично прашање. Покрај тоа, постојат многу кечапи чии домати се одгледуваат во Кина.

Поради сето горенаведено, Гринпис смета дека е неопходно производителите на кечап да го нагласат потеклото на доматите на пакувањето. Тие изјавија дека големите производители, вклучувајќи ги Феликс и Хајнц, не сакале да ги истакнат тие информации. Само десет проценти од производите го имаат истакнато потеклото на доматот. Во Гринпис забележале и дека кечапот содржи и голема количина шеќер, пишува австрискиот весник Heute.