Хакер украл милиони од DeFi платформа

13

pNetwork, протокол за меѓуверижно децентрализирано финансирање (DeFi), објави доцна во неделата дека бил нападнат и изгубил 277 pBTC (вредни повеќе од 12 милиони американски долари до 20 септември).

pBTC е верзија на спакувани или „wrapped“ биткоини во екосистемот pNetwork. „Пакуваниот“ биткоин е токен на блокчејн знак со паметни договори, кој е поддржан со еквивалентна количина биткоини.

Дизајниран е така што биткоинот може да се користи во DeFi протоколите, на пример, за да генерира профитабилност. Во овој случај, pBTC постои на различни блокчеини, вклучително и Etherium и Binance Smart Chain (BSC).

pNetwork не опишува детално како се случил нападот, но вели дека хакер успеал да искористи грешка во нивната база на кодови и го „исцедил“ pBTC од блокчејнот на BSC.

„Другите мостови не беа погодени. Сите други алатки во pNetwork се безбедни “, додава тој.

Грешката беше идентификувана релативно брзо и беше предложена поправка за преглед, според pNetwork.

pNetwork соопшти дека ќе понуди награда од 1,5 милиони долари за напаѓачот доколку ги врати украдените средства.

„Пронаоѓање на ранливости е дел од играта, за жал, но сите ние сакаме екосистемот DeFi да продолжи да расте, а враќањето на средствата е чекор во таа насока“, се вели во соопштението.

Цената на знакот за управување со PNTwork PNT, кој работи на Binance Smart Chain, се намали за повеќе од 18% од инцидентот, според податоците на CoinMarketCap.

PNT во моментов е со цена од околу 0,83 долари.