Хакери украле податоци на речиси 48 милиони корисници на T-Mobile

64

По трет пат оваа година, извршниот директор на T-Mobile, Мајк Сиверт, мораше да признае за истекување на лични податоци. Американската подружница на Deutsche Telekom во средата навечер објави дека хакерите добиле пристап до личните податоци на вкупно речиси 48 милиони сегашни, поранешни и потенцијални клиенти. Тие вклучуваат лично име и презиме, броеви за социјално осигурување, датуми на раѓање и возачка дозвола.

Прекршувањето е една од најголемите кражби на броеви за социјално осигурување, иако протекувањето од разни компании во последните години откри такви податоци за десетици милиони корисници. Напад во 2017 година врз „Equifax Inc.“ ги откри личните податоци на околу 143 милиони Американци, вклучувајќи имиња, адреси, датуми на раѓање и броеви за социјално осигурување.

T-Mobile во средата отвори онлајн портал со информации за потенцијалните жртви и започна да ги известува индивидуалните клиенти преку СМС и е-пошта. Компанијата не го опишува детално видот на информации ограбени од нејзините 7,8 милиони тековни претплатници, но истражувачите велат дека голем број записи на сметки и ПИН -кодови се достапни за продажба преку Интернет, пишува „Волстрит Журнал“.

Ова е сериозен удар за 53-годишниот Сиверт. Неодамна, тој навистина постигна голем успех откако ја презеде функцијата од својот претходник Џон Легере во мај 2020 година. На крајот на краиштата, T-Mobile US придонесе 60% во продажбата минатата година. Благодарение на силните податоци од Соединетите држави, Deutsche Telekom за првпат ја надмина границата од 100 милијарди евра приход во 2020 година.

Притоа, притисокот врз Сиверт е огромен, пишува германски „Ханделсблат“. Шефот на телекомот, Тимоти Хотгес веќе постави јасна цел напролет: „Напад врз дуото АТ & Т и Verizon со долгорочна цел да го направи T-Mobile број еден во Соединетите држави“.