Heineken го купува Distell за 2,6 милијарди долари

25

Пивскиот гигант Heineken ја објави својата намера да ја преземе контролата врз јужноафриканската пиварница Distell, пренесува Capital.com. Зделката се проценува на приближно 2,6 милијарди долари.

Холандската компанија, исто така, сака да го купи водечкиот производител на пиво во Намибија NBL, кој моментално поседува 25% од акциите во Heineken во Јужна Африка.

Под претпоставка дека и двете трансакции се одобрени, Heineken ќе ги консолидира овие стекнати средства плус нејзините 75% директно поседувани акции во нерегистрирана јавна холдинг компанија, која сè уште не е именувана.

Heineken ќе поседува најмалку 65% од оваа новоформирана компанија, а остатокот го имаат акционерите на Distell.

Претходно оваа година, Heineken, вториот по големина светски производител на пиво по AB InBev, откри дополнителни стратешки иницијативи како дел од својата програма за зголемување на оперативните маржи на 17% во 2023 година.

Пандемијата имаше прилично неповолно влијание врз холдингот. Намалувањето на вработените во компанијата остави околу една десетина од тимот на Heineken без работа, што беше дел од планот за намалување на трошоците од 2,4 милијарди долари до 2023 година.