Henley&Partners: Њујорк е најбогатиот град во светот

61

Според најновото рангирање, најбогат град во светот е Њујорк.

На рангирањето објавено од Henley&Partners доминираат американските градови. Има многу милијардери кои живеат во најбогатите градови и благодарение на нив, БДП на овие области добива значително зголемување.

Освен Њујорк, место на оваа забележителна листа најдоа и Токио, Сингапур, Лос Анџелес, Хонг Конг и уште неколку градови.

Списокот на 10-те најбогати градови во светот во 2023 година изгледа вака:

ЊУЈОРК
Милијардери: 101
Милионери: 340.000+
Население: околу 8,9 милиони
ТОКИО
Милионери: 290.300 +
Население: околу 37 милиони
САН ФРАНЦИСКО
Милионери: 285.000 +
Население: околу 7,7 милиони
ЛОНДОН
Милионери: 258.000 +
Население: околу 9,6 милиони
СИНГАПУР
Милионери: 240.100 +
Население: околу 5,9 милиони
ЛОС АНЏЕЛЕС
Милионери: 205.400 +
Население: околу 4 милиони
ХОНГ КОНГ
Милионери: 129.500 +
Население: околу 7,6 милиони
ПЕКИНГ
Милионери: 128.200 +
Население: околу 21 милион
ШАНГАЈ
Милионери: 127.200 +
Население: околу 29 милиони
СИДНЕЈ
Милионери: 126.900 +
Население: околу 6 милиони