Honda направи филтер што го уништува коронавирусот

53

Honda разви нов филтер за кабината во автомобилите. Според производителот на автомобили оваа маска за автомобил филтрира 99,8 % од сите вируси од воздухот во рок од петнаесет минути, пишува HAK.

Иако не постои стандарден метод за утврдување на ефикасноста на маската за автомобил против Ковид -19,  таквиот филтер – исто како миење на рацете и носење маска за уста – не изгледа како лоша идеја.

Honda сега го разви таканаречениот филтер за воздух Kurumask. Иако ова не ги штити патниците од вируси однадвор, ги отстранува одвнатре. Тестовите покажаа дека филтерот отстранува 99,8 % од вирусните капки што циркулираат во воздухот во рок од 15 минути и 99,9 % во рок од 24 часа. Според Honda, филтерот ќе функционира најмалку една година.

Honda својот нов филтер го вгради во моделот N-Box, а ќе го вгради и во други возила. Цената на овој филтер изнесува околу 50 евра.

Фото: Facebook