Хрватска: Недостасуваат повеќе од 30.000 сезонски работници

22

Иако резервациите во моментов се помалку поради украинската криза, Дубровник се подготвува за претсезоната, која вообичаено започнува на Велигден.
И оваа година проблемот може да биде недостатокот на работна сила. Особено кога станува збор за дефицитарни занимања, веќе платени помалку од просечната плата во туризмот.

Со летниот распоред на летови, Дубровник заживеа. Пополнетоста на авионот е околу 60 проценти.

Во градот има речиси 2.500 туристи. Реализирани се 70 проценти од ноќевањата во однос на рекордната 2019 година. Водечки се домашните, Американците, гостите од БиХ и Германците, пренесува ХРТ.

И покрај украинската криза, подготовките за сезоната се одвиваат нормално.  Работодавачите се обраќаат кон саемите за вработување во земјата, но и надвор од неа.

Најбарани се домаќинки, чистачки, собарки, келнери, помошници во кујна, готвачи.

Долорес Лујиќ, комесарка на Хрватскиот синдикат за туризам и угостителство од подрачната канцеларија на Дубровник, нагласува дека платите во туризмот се под просекот во Република Хрватска, а дефицитните занимања што се бараат секоја сезона се под просечното ниво во туризмот.

Има сè повеќе увезена работна сила од далечните земји.

„Порано бевме ограничени на соседните земји, но сега ги имаме од Индија, Филипините, нема повеќе ограничувања во однос на работната сила. Работната сила никогаш не е доволна, ќе ви каже секој што работи“, вели Лујиќ.

Хотелиерите проценуваат дека и годинава во Хрватска ќе недостасуваат меѓу 30.000 и 35.000 сезонски работници.