И Apple има проблеми со вработување нови луѓе и задржување на вработените

33

Шефовите на (големите) компании честопати велат дека вработените се заслужни за нивниот успех, но на сите во приватниот бизнис им е јасно дека денес не е лесно да се најде и задржи квалитетна работна сила.

Неодамнешните извештаи од САД и Силиконската долина велат дека Apple има слични проблеми. Иако е највредната компанија во светот чии производи ги користат повеќе од милијарда луѓе ширум светот, дури и Apple се бори да ја ангажира вистинската работна сила и да ги задржи постојните вработени.

И другите големи технолошки компании ги имаат истите проблеми, а главната причина е локацијата на нивното седиште. Имено, животот во Силиконската долина, каде што се наоѓаат многу големи и познати компании, воопшто не е евтин, па голем дел од приходот оди на сместување, превоз и други трошоци поврзани со живеење на ексклузивни места.

Некои компании се обидуваат да го решат овој проблем работејќи од дома и на тој начин привлекуваат вработени кои ќе можат да работат од кое било место, така што, во зависност од местото на живеење, нивните трошоци би можеле да бидат многу пониски отколку да живеат во Долината.

Од Apple се склони кон хибридна работа, што значи дека повеќето вработени би морале да работат од канцеларија најмалку двапати неделно. Значи, тие ќе мора да живеат во местото (или во близина на местото) каде што се наоѓаат канцелариите на компанијата.

Наместо да работи од дома, за што се потребни дел од вработените, Apple ќе се обиде да го реши проблемот со вработувањето на друг начин – со децентрализација. Компанијата започна да гради нови помали седишта и кампуси во други делови на САД и светот во последните години каде што трошоците за живот се пониски.

Според последниот извештај на Bloomberg,  за таква форма на децентрализација се залагаат највлијателни луѓе во компанијата. Дали ова ќе биде доволно за привлекување и задржување на квалитетна работна сила, времето ќе покаже, но јасно е дека вработените ќе продолжат да вршат притисок врз нив за да им овозможат да работат целосно од далечина.

Фото: Pexels