И LinkedIn го следи трендот на откази

16

LinkedIn моментално е најновата технолошка компанија која отпушта работници во голем број, отпуштајќи 716 позиции од вкупно 20.000 работни места.

Деловната мрежа, која се фокусира на професионалци за вмрежување, исто така ќе ја прекине својата локална апликација за регрутирање во Кина.

Во писмото на главниот извршен директор на компанијата, Рајан Рослански, пишува дека потегот е со цел рационализирање на работењето на компанијата.

Во изминатите шест месеци, компаниите како Amazon, Microsoft (мајката на LinkedIn) и Alphabet најавија отпуштања, наведувајќи ја поголемата нестабилност на пазарот и побарувачката на клиентите.

LinkedIn, особено, бара да го прошири својот тим на продавачи за поефикасно да им служи на пазарите во развој.

Рослански, исто така, рече дека промените ќе резултираат со отворање на 250 нови работни места, за кои вработените погодени од отпуштањата во тимовите за продажба и поддршка ќе имаат право да аплицираат.

Што се однесува до повлекувањето од Кина, како причина се наведува „предизвикувачкото опкружување“. И преостанатата апликација наречена InCareers, која го покрива само кинескиот пазар, исто така ќе биде укината до 9 август.

Портпаролот на LinkedIn, сепак, рече дека компанијата ќе го задржи присуството во Кина за да им помогне на компаниите кои работат таму да ангажираат и обучуваат работници надвор од земјата.

LinkedIn е единствената голема западна платформа за социјални медиуми која работи во Кина. Кога започна во 2014 година, се согласи да ги исполнува барањата на кинеската влада за да работи таму.