ИЕА: Чистата енергија ја забавува побарувачката за нафта

19

Растот на побарувачката на нафта во наредните години ќе забави поради преминот кон чисти извори на енергија, што заедно со очекуваното зголемување на производството на црно злато до крајот на деценијата, може да доведе до големи вишоци на нафта на пазарот и значителни последици за нафтениот пазар, според Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), пренесува SEEbiz.

Во својот годишен извештај, ИЕА предвидува дека глобалната побарувачка на нафта ќе се стабилизира на 106 милиони барели дневно до крајот на деценијата, додека производствениот капацитет ќе се зголеми на 114 милиони барели дневно. Ова би значело вишок од осум милиони барели дневно на пазарот, што, доколку не дојде до 2020 година за време на короната, би било највисокото ниво на вишок капацитет досега.

Меѓу причините за падот на глобалната побарувачка, ИЕА го посочува преминувањето кон електричните автомобили, со подобрување на ефикасноста на горивото за автомобилите со мотори со внатрешно согорување и намалување на употребата на нафта во земјите од Блискиот Исток за производство на електрична енергија.

Во меѓувреме, според ИЕА, побарувачката за нафта ќе продолжи да биде поттикната од азиските земји и воздухопловната и петрохемиската индустрија. Истовремено, ИЕА предупредува дека до 2030 година во некои земји, како што се САД, производствените капацитети ќе бидат значително зајакнати, известува Националниот енергетски комитет на Србија – WPC Energy.