Инфлацијата во Британија на рекордно ниво

8

Инфлацијата во Обединетото Кралство во март се искачи на 7,0 отсто на годишно ниво, што е нов 30-годишен рекорд, што доведува до влошување на кризата на трошоците на живот и се заканува да го поткопа економското закрепнување на земјата.

Обединетото Кралство беше погодено од инфлациска спирала, имајќи предвид дека индексот на потрошувачките цени во истиот месец минатата година беше помал од 1,0 отсто, а размерите на кризата ќе станат уште поимпресивни во април поради зголемувањето на цените на енергијата за 54 проценти.

Податоците за инфлацијата во март шести месец по ред ги надминуваат прогнозите на економистите. Овој тренд на инфлација е поттикнат од големите зголемувања на цените низ економијата, вклучително и зголемувањето на цените на горивото, металите и користените автомобили.

За растот на минатомесечната инфлација придонесоа и цените на оброците во рестораните, хотелите, мебелот, облеката и обувките.