Инфлацијата во еврозоната го достигна највисокото ниво во последните 13 години

19

Инфлацијата во еврозоната се забрза повеќе од очекуваното на највисоко ниво во последните 13 години, додавајќи гориво на дебатата за тоа колку долго ќе трае скокот по кризата.

Потрошувачките цени се зголемија за 3,4% во септември, во споредба со предвидувањата за зголемување од 3,3%, покажуваат податоците објавени од Еуростат во петокот.

Индексот што ги елиминира испарливите компоненти како што се храната и енергијата се зголеми на 1,9%, процент што не е забележан од 2008 година.

Зголемувањето на цените главно се должи на ефектите од пандемијата и закрепнувањето на економиите по долги периоди на блокада поради вирусот.

Европската централна банка очекува инфлацијата да достигне врв дури подоцна оваа година, пред да настапи забавување во 2022 година.

Сепак, проблемите во синџирот на снабдување за производство траат подолго отколку што многумина првично се очекуваа, а студиите покажуваат дека компаниите се повеќе се обидуваат да ги пренесат трошоците на клиентите за да ги заштитат профитните маржи.

Засилената енергетска криза го зголемува притисокот. Цените на енергијата се зголемија за 1,3% во септември и пораснаа за повеќе од 17% во однос на претходната година.

Не-енергетските индустриски стоки беа 2,3% поскапи отколку во август.

„Претстои повеќе. Нивото може да се одржи во ноември, поттикнато од зголемените трошоци за енергија и цените на транспортот. И покрај зголемувањето, ние ги гледаме денешните податоци како ран знак дека некои од зголемените тензии може да почнат да се намалуваат“, изјави за Bloomberg Economics Меив Казин, виш економист за еврозоната.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, оваа недела повтори дека сегашните скокови се „во голема мера минливи“, предупредувајќи од прекумерна реакција и предвремено заострување на монетарната политика. Некои од нејзините колеги изразија загриженост дека официјалните прогнози ќе бидат премногу ниски, иако повеќето се уште очекуваат растот на цените на крајот да забави.

Германските податоци во четвртокот покажаа инфлација од 4,1%, највисока во речиси три децении. Иако ова главно се должи на статистичките ефекти, Бундесбанката проценува дека инфлацијата ќе остане над целта на ЕЦБ од 2% до средината на следната година.

Клучен фактор што би можел да ги зајакне таквите повисоки нивоа за подолг временски период ќе биде зголемувањето на платите, што пак ќе ризикува од понатамошно зголемување на цените.

Гувернерот на Централната банка на Ирска, Габриел Махлуф, изјави за Блумберг оваа недела дека ЕЦБ мора да биде „многу свесна и подготвена да одговори доколку тоа се случи“. Додека некои синдикати во Германија неодамна ги зголемија своите барања за повисоки плати, економистите велат дека не е јасно колку успешни ќе бидат разговорите.