Инфлацијата во САД сè уште е висока: Волстрит падна

12

Цените на акциите значително паднаа на Волстрит во четвртокот, бидејќи ФЕД ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки, бидејќи американскиот пазар на труд останува силен, а инфлаторните притисоци се силни.

Dow Jones загуби 1,26 отсто, на 33.696 поени, додека S&P 500 се лизна за 1,38 отсто, на 4.090 поени, а индексот Nasdaq загуби 1,78 отсто, на 11.855 поени.

Индексите беа под притисок откако беше објавено дека цените на производителите во САД пораснале за 0,7 отсто месечно во јануари, што е нивен најголем пораст во последните седум месеци и многу над очекувањата на аналитичарите од 0,4 отсто.

Вчера беше објавено и дека првичните барања за невработеност неочекувано паднале минатата недела, што покажува дека пазарот на трудот останува силен.

Двата податоци укажуваат дека инфлациските притисоци би можеле да останат зголемени подолг период од очекувањата на пазарот.

Поради ова, се проценува дека американската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки најмалку уште двапати, во опсег од 5 до 5,25 отсто.

– По овие податоци, јасно е дека ФЕД ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки, а почнаа и шпекулациите дека на следната седница каматните стапки би можеле да бидат зголемени за 0,50 процентни поени, вели Тим Гриски, стратег во Ingalls&Snyder.

Од почетокот на годината, цените на акциите силно пораснаа бидејќи инвеститорите се надеваа дека ФЕД може да го заврши циклусот на зголемување на каматните стапки со основна каматна стапка под нивото од 5 проценти и дека на крајот на оваа година, кога инфлацијата ќе се намали, ќе се намали стапката циклус може да започне.

Но, сите најнови податоци покажуваат дека ФЕД најверојатно ќе ги зголеми каматните стапки над 5 отсто и ќе ги задржи на тие нивоа до следната година.

Лондонски FTSE индекс зајакна 0,18 отсто, на 8.012 поени, додека франкфуртски DAX зајакна 0,18 отсто, на 15.553 поени, а париски CAC 0,89 отсто, на 7.366 поени.