Инфлацијата во Франција е најниска од јули 2021 година

11

Инфлацијата во Франција падна повеќе од очекуваното на најниско ниво од јули 2021 година, според прелиминарните податоци, што ги зголемува надежите дека вкупната инфлација во еврозоната ќе продолжи да се намалува, пред објавувањето на официјалниот извештај следната недела.

Растот на потрошувачките цени во втората по големина економија во еврозоната забави на 2,3 отсто во март, во споредба со 3,2 отсто во февруари, според податоците објавени во петокот од националната статистичка агенција Insee, пренесува Фајненшл тајмс. Економистите анкетирани од Ројтерс и Блумберг прогнозираат 2,8 отсто.

Падот се одрази на побавниот годишен раст на цените, вклучително и пад на инфлацијата на услугите до три отсто, пад на инфлацијата на енергијата на 3,4 отсто и остар пад на инфлацијата на храната на 1,7 отсто. Цените на свежата храна се повисоки за 3,9 отсто во однос на март минатата година.

На месечна основа, француската инфлација забави од 0,9 на 0,3 отсто. Малку подоцна во петок се очекуваат податоци за инфлацијата во Италија, што во голема мера ќе зависи од тоа дали ЕЦБ ќе почне да ги намалува каматните стапки во јуни. Податоците за инфлацијата во Шпанија, објавени во средата, покажаа дека таа пораснала нешто помалку од предвиденото, од 2,9 отсто во февруари на 3,2 отсто во март.

Годишниот раст на потрошувачките цени во 20-члената еврозона забави на 2,6 отсто во февруари, приближувајќи се до целта на ЕЦБ од два отсто. Високи претставници на ЕЦБ посочија дека најверојатно ќе почекаат до јуни пред да почнат да ги намалуваат каматните стапки.