Intel планира да вгради вештачка интелигенција во сè што прави

45

Извршниот директор на Intel, Пат Гелсинџер, беше многу жесток за вештачката интелигенција за време на разговорот за заработката на компанијата со инвеститорите во Q2 2023 година.

Покрај тоа, тој рече дека Intel планира да „вгради вештачка интелигенција во секој производ“.

Подоцна оваа година, се очекува Intel да го испорача Meteor Lake, својот прв чип за потрошувачи со вграден неврален процесор за задачи за машинско учење. AMD неодамна го направи истото, следејќи ги Apple и Qualcomm.

Intel претходно најави дека само неговите нови топ модели од серијата Ultra ќе можат да ги имаат овие копроцесори наменети за вештачка интелигенција. Судејќи по најавата на Гелсинџер, дојде до пресврт.

Шефот на Intel, исто така, често сака да зборува за четири или пет суперсили меѓу технолошките компании, кои првично вклучуваа и вештачка интелигенција и облак компјутери.

Сега, се чини, тој верува дека вештачката интелигенција и облакот не мора да одат рака под рака.

„Превод на јазик во реално време во вашите повици од Zoom, транскрипција во реално време, автоматизирано заклучување, преглед на релевантност, генерирана содржина и средини за игри, средини за девелопери во реално време преку Adobe и други што го прават тоа како дел од клиентот, нови алатки за продуктивност — способноста да се произведуваат локални правни брифинзи за клиентите, еден по друг, нели? Во секој аспект на случаите за ефективна употреба за потрошувачите, програмерите и претпријатијата, гледаме дека ќе има мноштво можности базирани на вештачка интелигенција и ориентирани кон клиентите. Тие исто така ќе бидат на работ. Не можете да направите повратно патување до облакот. Немате латентност, пропусност или структура на трошоци за повратен пат, да речеме, заклучок во продавницата за облак во просториите. Сè ќе се случи на работ и кај клиентот“, изјави Гелсингер.

Тој додаде дека вештачката интелигенција во иднина ќе ја има во секој слушен апарат, вклучувајќи го и неговиот.

Сепак, треба да се запомни дека Nvidia – не Intel – е лидер во сегментот на чипови наменети за облак, што и донесе скок на пазарната капитализација на ниво од трилион американски долари.

Од друга страна, вистина е дека не секој сака сè во облакот – вклучително и облак-провајдерите како Microsoft, кој сè уште заработува значителен дел од своите пари со продажба на лиценци за оперативниот систем Windows.

Шефот на Windows, Панос Панај во јануари годинава беше присутен на презентацијата на чипот на AMD со вграден неврален процесор. Тој најави дека вештачката интелигенција ќе „редефинира како правите сè на Windows“.

Нивната Copilot платформа е чекор во таа насока, иако се уште е ограничена на облакот, пишува Verge.