Инвестиција од 350 милиони евра во Скопје носи 250 локални и меѓународни брендови

117

Ист Гејт Мол ќе прерасне во модерен трговски центар од новата генерација кој ќе го претставува светот на едно место. Со својата големина од 160.000 метро квадратни површина, разновидност и содржини, Скопје го има најголемиот трговски центар во регионот. Горди сме што Ист Гејт Мол носи реномирани трговски марки во нашата земја: 250 локални и меѓународни брендови. Тоа значи отворање на голем број на работни места, што е и наша заложба да креираме поволен деловен амбиент за добро платени работни места и привлекување нови инвеститори. Градежништвото развива 70 дејности и поддејности и претставува економска гранка која силно учествува во БДП, во создавање работни места со квалитетни плати за граѓаните. Сите што донесоа одлука да се спротивстават на пандемијата со инвестиции посебно во градежништвото, убеден сум дека направија одличен избор кој ќе им врати успех, изјави премиерот Зоран Заев на денешната посета на Ист Гејт Мол во Скопје каде со засилена динамика се одвиваат градежните активности за официјално отворање оваа есен.

Премиерот Заев заедно со заменик-претседателот задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, министерот за економија Крешник Бектеши и менаџментот на Скопје Ист Гејт направија обиколка на локацијата и се информираа за инвестициските активности до финална реализација на проектот.

“Скопје Ист Гејт инвестира и во услови на пандемија. Севкупната значајна инвестиција изнесува над 350 милиони евра за нашата земја. Комплексот развива бруто површина од 500.000 метри квадратни, во кои покрај трговскиот центар се содржани 10 станбени и пет деловни згради. Она што дава позитивен сигнал за инвеститорите кои сакаат својот капитал да го вложат во регионот е извештајот на почитуваната американска фондација Херитиџ за 2021 година кој беше објавен минатата недела.

Економијата на Северна Македонија, според степенот на економски слободи, е најдобро рангирана во регионот и е на 46-то место во светот, пред Словенија, Србија, Косово, Хрватска и Босна и Херцеговина. За уште подобри економски резултати посветено работиме на реформа на судството и јавниот сектор, справување со корупцијата и креирање на поволен економски амбиент.

“Владата како никогаш досега го поддржува стопанството. Заклучно со петти март од бескаматната кредитна линија со грант компонента Ковид 3, која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија, се исплатени 23,5 милиони евра за 2.053 корисници. Поточно, исплатени скоро 97% од корисниците на кои им се одобрени кредитните барања за оваа линија. Стопанството е поддржано и со низа други мерки. Донесени се 5 пакети економски мерки за задржување на ликвидноста и поддршка за сите сектори. Позитивен сигнал во услови на пандемија е и континуираниот раст на просечната плата, која за декември 2020 година изнесува 28.294 денари, поточно со солидна годишна стапка на раст од 5,4%“, изјави премиерот и додаде дека планот на Владата е јасно зацртан и заеднички со сите чинители во општеството, стратешки се работи на просперитетен и стабилен економски развој на среден и долг рок.

Игор Давков, извршен директор на Скопје Ист Гејт истакна дека Ист Гејт Мол, е “новото срце на градот Скопје кој за само неколку месеци, ќе биде најатрактивната дестинација“.

“Видливо е дека трговскиот центар е во последна градежна фаза. По готовата и затворена карабина како и завршените машински и електрични системски инсталации,  започнати се занаетчиските активности и останува да се доработи внатрешниот ентериер. Ист Гејт Мол ќе се простира на пет нивоа и ќе располага со 57.000 метри квадратни вкупна површина за изнајмување. Со објект од вакви димензии, Скопје добива најголем мол во регионот кој ќе биде новото место за излегување, забавување и шопинг. Припаѓа на таканаречените центри-дестинација заради тоа што нуди повеќе содржини на едно место: широк избор на мода и уникатни брендови, услуги, игротека, осум кино сали, седум фини ресторани, оддел за брза храна со 800 места, хипер маркет, салони за мебел и бела техника и ќе биде единствен мол со опкружување од зелени паркови кои чинат површина од 12.000 метри квадратни. Воедно со проектот се развиваат инфраструктурни добра како нови улици, нови приоди кон автопатот, осветлување, зелени појаси и паркови“, истакна Давков.

Ист Гејт Мол носи реномирани трговски марки во нашата земја: 250 локални и меѓународни брендови.