Инвеститорите на Волстрит се претпазливи – Се чека извештајот за инфлацијата во САД

19

На Волстрит во понеделникот се тргува внимателно бидејќи по силниот раст на берзанските индекси во петокот, инвеститорите не се подготвени да преземаат дополнителни ризици во пресрет на извештајот за инфлацијата во САД, што може значително да се одрази на пазарот. Dow Jones загуби 0,17 отсто, на 33.618 поени, додека S&P 500 порасна за 0,05 отсто, на 4.138 поени, а индексот Nasdaq 0,18 отсто, на 12.256 поени.

Благодарение на подобрите од очекуваните податоци за американскиот пазар на труд и закрепнувањето на цените на акциите на регионалните банки, берзанските индекси силно пораснаа во петокот. Сепак, на почетокот на оваа недела немаше вести кои би поддржале понатамошен раст на пазарот.

ФЕД ги зголеми каматните стапки минатата недела
„По силен раст на цените на акциите, на инвеститорите секогаш им се потребни нови добри вести за да го одржат растот“, вели Моез Касам, портфолио менаџер во Ансон Фондс. По силниот скок во петокот, регионалниот банкарски сектор не успеа да порасне втор ден по ред. Инвеститорите се претпазливи откако две регионални банки пропаднаа во март, а некои мораа да бидат спасени во последните недели.

Дополнително, во среда ќе биде објавен извештајот за инфлацијата во САД, што би можело значително да влијае на насоката на пазарот. Аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценуваат дека потрошувачките цени се зголемиле за 0,4 отсто на месечна основа во април, побрзо од 0,1 отсто во март.

До крајот на неделата ќе бидат објавени и податоци за цените на производителите, кои исто така ќе покажат дали инфлациските притисоци се засилуваат или се намалуваат. Минатата недела американската централна банка повторно, 10-та сесија по ред, ги зголеми клучните каматни стапки за дополнителни 0,25 процентни поени, на опсег од 5 до 5,25 отсто.

Внимание на европските берзи
Можно е тоа да биде последното зголемување на каматните стапки во овој циклус, но претседателот на ФЕД, Џером Пауел, рече дека е можно дополнително зголемување на каматните стапки, доколку е потребно, дека инфлацијата нема да се намали толку брзо и дека централната банка нема да почне да ги намалува каматните стапки толку наскоро..

„Главното сценарио е дека инфлацијата ќе остане покачена подолг временски период и дека економијата влегува во рецесија. Останува да се види дали рецесијата ќе биде поплитка или подлабока, но додека нешто не го побие тоа сценарио, пазарот ќе се движи. во ограничен опсег“, вели Мајкл Џејмс, директор во Wedbush Securities.

Внимателно вчера се тргуваше и на европските берзи. Франкфуртскиот DAX индекс се лизна за 0,05 отсто, на 15.954 поени, додека париски CAC зајакна 0,11 отсто, на 7.440 поени. Во Британија немаше работа поради празниците.