Инвеститорите во Terra можеби биле жртва на измама, според американски сенатор

33

Сенаторот од Пенсилванија, Пет Томи неодамна изјави за Barron’s дека Terra може да биде измама.

Републиканскиот законодавец укажа на фактот дека Luna ветува огромен поврат, додека нуди „многу сомнителна технологија“.

Туми, кој неодамна го претстави предлог-законот кој се фокусира на приватните стабилни монети, додаде дека инвеститорите можеби погрешно си ја претставуваат природата на Terra.

Туми, се разбира, не е сам. Познатиот менаџер на хеџ фондови, Бил Акман, заклучи дека Terra е типична пирамидална шема, предупредувајќи дека таквите лажни проекти претставуваат закана за целиот екосистем на криптовалути.

Сепак, извршниот директор на FTX, Сем Банкмен-Фрид, рече дека Terra не е „Понзи шема“, откако неуспешниот блокчејн проект беше спореден со злогласната биотехнолошка измама на Theranos. Тој тврди дека проектот е случај на „масовен ентузијазам“.

Во меѓувреме, јужнокорејските власти наводно го замрзнале имотот на Luna Foundation Guard, обвинувајќи ја непрофитната фондација Terra за проневера.

Практично сите средства од LFG се искористени за да се помогне монетата TerraUSD (UST) да не успее да ја врати својата фиксација кон американскиот долар.

Цената на LUNA во моментот на објавување останува речиси нула.