iPhone го врати второто место, Samsung изгуби 14% кај телефоните

16

Деновите на двоцифрен раст на пазарот на телефони очигледно завршија. Во третиот квартал аналитичарите објавија пад на продажбата. Според IDC, тоа е 6,7 отсто, а според Каналис – 6 отсто, на 331,2 милиони и 325 милиони, соодветно.

„Недостигот на компоненти и проблемите со синџирот на снабдување конечно го достигнаа пазарот на паметни телефони, кој досега изгледаше имун“, рече Набила Попал, директор за истражување во IDC.

Најголем пад има во Централна и Источна Европа, каде што се забележани 23,2 отсто помалку испораки. Во пацифичкиот регион (без Кина и Јапонија) падот е 11,6 отсто.

По краток престој на третото место, Apple се враќа на второто место со импресивен раст од 20,8 отсто во однос на истиот период минатата година. Вкупно, повеќе од 50 милиони iPhone-и беа продадени во трите месеци меѓу јули и септември, со што компанијата заработи повеќе од 15 отсто пазарен удел.

На прво место останува корејскиот гигант Samsung, кој продаде 69 милиони телефони и доби речиси 21 отсто пазарен удел. Сепак, продажбата падна за 14 отсто во однос на минатата година поради ограничувањата во снабдувањето.

Xiaomi падна за 4,6 отсто на третото место со 44,3 милиони испораки и 13,4 отсто пазарен удел. Во првите пет се и vivo и OPPO со 33,3 милиони и 33,2 милиони и околу десет отсто пазарен удел.