Испораките на Tesla во вториот квартал ги надминаа очекувањата на аналитичарите

11

Tesla објави податоци за производството и испораката за вториот квартал во неделата,  надминувајќи ги очекувањата бидејќи ефектите од намалувањето на цените на производителот на електрични возила, во комбинација со федералните даночни кредити за електрични возила, ја зголемија продажбата.
За кварталот, Tesla објави глобално производство од 479.700 единици со испораки од 466.140. Бројката за испорака  ја надмина  проценката на Волстрит од 448.599 единици, како и вкупно 422.875 во претходниот квартал.

Повеќето од испорачаните и произведените возила беа од седанот Model 3 и кросоверот Model Y . Покрај тоа, Tesla произведе 19.489 од поскапите Model X и Model S, а испорача 19.225 од нив.

Вкупното производство и испораките во вториот квартал беа рекорди на сите времиња за Tesla.